Fed ve Çin’le ilgili korkular petrol görünümüne zarar verirken fiyatlar düştü

Investing.com – ABD’de faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasının talep üzerinde baskı yaratacağına dair artan korkular nedeniyle Asya ticaretinde petrol fiyatları hafifçe düşerken Çin ekonomisine ilişkin tekrar canlanan endişeler de duyarlılığı azalttı.

Fed’den gelen şahin sinyaller, doların 10 ayın zirvesine çıkmasına ve uluslararası alıcılar için ham petrol maliyetlerinin artmasına neden olurken dolardaki güç petrol fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Piyasalar ayrıca bu yıl ekonomik faaliyetler üzerinde baskı yaratması ve ham petrol talebine zarar vermesi beklenen, faizlerdeki artışa karşı giderek daha temkinli hale geldi. Fed kısa bir süre önce, petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından artan enerji maliyetlerinin enflasyonu artıracağı ve faiz oranlarını daha da yükseltme ihtiyacı doğuracağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Fed’le ilgili olumsuzluklara ek olarak petrol piyasaları, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin için analistlerin, bu yılki büyüme beklentilerini daha da düşürmesiyle birlikte ülkede ekonomik yavaşlamaya dair korkuların artmasıyla da boğuşuyor.

Petrol fiyatları, özellikle Eylül başlarında 10 ayın en yüksek seviyelerine çıktıktan sonra yatırımcılar, sayılan bu olumsuz eğilimler nedeniyle fiyatların daha da artıp artamayacağını sorguluyor.

Brent petrol fiyatları hafif bir düşüşle varil başına 91,69 dolara gerilerken WTI %0,1 düşüşle 89,58 dolara indi.

Çin’de GSYİH beklentilerinin düşürülmesine ilişkin endişeler sürerken PMI verileri bekleniyor

En son S&P Global ve HSBC olmak üzere bir dizi büyük aracı kurum ve yatırım bankası, Çin’in bu yılki ekonomik büyümesine ilişkin beklentilerini aşağı çekerken analistler, gayri safi yurt içi hasılanın 2023’te hükümetin %5’lik tahmininin altında, yalnızca %4,8 oranında büyüyebileceği uyarısında bulundu.

Not indirimleri, ticari faaliyetlerde zayıflığın devam ettiğini göstermesi beklenen Eylül ayına ilişkin satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerinden sadece birkaç gün önce geldi.

Ağustos ayı PMI verileri, imalat faaliyetlerinde bir miktar iyileşme gösterirken hizmet sektöründeki büyüme ay boyunca geriledi.

Bu hafta China Evergrande Group’un (3333), yeni borç ihraç edemeyeceğini söylemesinin ardından Çin’in devasa emlak piyasasındaki erime korkuları da gündeme geldi.

Çin’in petrol ithalatı bu yıl büyük ölçüde güçlü kalırken ülkenin yakıt iştahı, COVID-19 öncesi seviyelere ulaşmakta zorlandı. Pekin ayrıca bu yıl için daha yüksek yakıt ihracat kotaları belirleyerek yerel talebin zayıf kaldığını gösterdi.

Arz cephesinde; Rusya’nın, planlanan yakıt ihracat yasağının beklendiği kadar katı olmayacağını açıklamasının ardından kuzey yarım kürede yakıt piyasalarının sıkılaşacağı beklentileri biraz azaldı.

Ancak Suudi Arabistan ve Rusya’daki derin üretim kesintilerinin ardından petrol piyasalarının bu yıl önemli ölçüde sıkılaşması beklenmeye devam ediyor. ABD’deki sondaj kulesi sayısı da geçen hafta 1,5 yılın en düşük seviyesine gerilerken son veriler, petrol stoklarında istikrarlı bir düşüş olduğunu gösterdi.

JPMorgan (NYSE:JPM) analistleri, petrol fiyatlarının önümüzdeki yıl 90 ila 100 dolar arasında seyretmesini bekliyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir